Stichting Veldstudie Hei- en Boeicop

Stichting Veldstudie Hei- en Boeicop. Natuurkampen, accomodatieverhuur, recreatiemogelijkheden en veldwerk.

U bent hier: Home >> Recreatie >> Excursies

Excursies

Educatief medewerkers van de stichting verzorgen vanuit de accommodaties excursies van diverse aard. Dit kunnen wandel- of fietstochten zijn.

Zo zijn er excursies die vooral ingaan op de geomorfologie van het landschap en de cultuurhistorische vormgeving die er overheen is gegaan. Onderweg worden grondboringen gedaan om de bodemopbouw te bekijken.

Een vogelexcursie is ook mogelijk, daarbij wordt aandacht besteedt aan zang, gedrag en voedingsgewoonten van de vogels. Speciaal gebieden als inlagen (De Schelphoek) en rietlanden (Zouweboezem) zijn bijzonder interessant voor een vogelexcursie Kom vrijblijvend overleggen.

Arrangementen:

Vogels waarnemen en nestkasten maken.

Dit arrangement is vooral bedoeld voor kinderen met hun ouders. Vogels zijn boeiende wezens. Met een lichaamstemperatuur van meer dan 40 graden C. zijn ze in staat om hoge prestaties te leveren. Hoe zit zo'n vogel in elkaar en hoe krijgt hij het voor elkaar om in de lucht te blijven en daar pijlsnel vooruit te komen? Op het veldstudiecentrum krijg je daar alles over te horen en te zien. Hoe zit het skelet van de vogel in elkaar en hoe zijn de vleugels gebouwd. Met een proefje demonstreer je hoe een vogel door zijn vleugelvorm omhoog weet te komen. Onder de microscoop worden de veren bekeken en leer je veren van verschillende vogels herkennen.

Dan ga je met hamer en spijkers aan de slag om een nestkast te maken voor één van de mezen soorten, voor een vliegenvanger of misschien voor een specht.

Na de lunch gaan we het veld in om vogels te spotten, daarbij proberen we tegelijk ook wat geluiden te leren. Met de verrekijker en het vogelboek op stap of op de fiets.

Terug op het centrum praten we na en krijg je de mooie vogelkaarten mee naar huis om je 'studie' voort te zetten. En natuurlijk neem je je nestkast mee om thuis te schilderen en op te hangen.

Dit programma is met een speciaal tarief ook mogelijk voor schoolklassen.

Tijdens het programma is steeds tenminste één educatief medewerker van de Stichting Veldstudie aanwezig.

Programma:

9.30-10.00 uur ontvangst met koffie en koek

10.00-10.15 uur verhaal over de bouw en eigenschappen van vogels

10.15-11.00 uur 'experimenten' doen over vliegen en veren onder de microscoop bekijken

11.00-11.15 uur drinkpauze

11.15-12.15 uur nestkastjes timmeren en netjes afwerken

12.15-12.30 uur pauze

12.30-13.30 uur gezellige lunch

13.30-13.45 uur pauze

13.45-16.30 uur fietstocht of wandeling om vogels te spotten in de polder, Lekdijk of bij de Zouweboezem

16.30-17.30 uur afsluitende babbel met een hapje en een drankje.

 

Kennis van de streek en haar natuur.

Dit arrangement is bedoeld voor groepen van bedrijven, instellingen, verenigingen en families. De natuur van de Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard is boeiend en nodigt uit tot waarneming en onderzoek. Het veldstudiecentrum biedt u daarvoor de mogelijkheid en de begeleiding. De eerste helft van de dag wordt op het veldstudiecentrum in Hei- en Boeicop ingevuld: u krijgt een korte presentatie over het ontstaan en in cultuur brengen van de streek. Daardoor herkent u meer van de landschappelijke elementen en kent u ook de herkomst ervan. Daarna gaat u met een visnetje op het eigen terrein waterdiertjes vangen om te onderzoeken hoe aan de hand van deze diertjes de kwaliteit van het water kan worden vastgesteld. Met determinatiekaarten en met de microscoop worden de diertjes 'te lijf gegaan'.

De tweede daghelft gaat u op de fiets de streek in en doet daarbij een stuk Lekdijk aan om de ontwikkelingen in de uiterwaarden te bekijken. Vogels kijken komt aan de orde in het prachtige Zouwegebied. Er gaat een vogelkenner mee op pad om u de eerste vogelgeluiden te leren.

Terug op het centrum wordt er bij een hapje en een drankje nagepraat.

Een alternatief gebruik van de middag is om onder leiding en met de juiste gereedschappen aan de slag te gaan in een natuurgebied en zo vrijwilligerswerk te doen, zoals wilgen knotten of grienden snoeien, goed voor de natuur en voor de teambuilding.

Tijdens het programma is steeds tenminste één educatief medewerker van de Stichting Veldstudie aanwezig.

9.30-10.00 uur ontvangst met koffie en gebak

10.00-10.15 uur korte inleiding over het ontstaan en de aard van het gebied

10.15-11.00 uur waterdiertjes vangen in plassen en sloten

11.00-11.15 uur koffiepauze

11.15-12.15 uur waterdiertjes bestuderen onder de microscoop en op naam brengen met determinatiekaarten; bespreken welke informatie de diertjes geven over de waterkwaliteit

12.15-12.30 uur pauze

12.30-13.30 uur gezellige uitgebreide lunch

13.30-13.45 uur pauze

13.45-16.30 uur fietstocht om landschap en vooral ook vogels te bekijken via Lakerveld, Lekdijk en Zouwedijk

16.30-17.30 uur gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.

 

Alternatieve programma onderdelen zijn bespreekbaar.

 

Prijs, afhankelijk van arrangement en invulling programma van € 40.-- tot € 65,-- per persoon met minimum groepsgrootte van ca. 15 personen.

Samenstelling van een eigen arrangement en alternatieve programma onderdelen zijn bespreekbaar. Contact

 

 

 


Top