Stichting Veldstudie Hei- en Boeicop

Stichting Veldstudie Hei- en Boeicop. Natuurkampen, accomodatieverhuur, recreatiemogelijkheden en veldwerk.

U bent hier: Home >> Veldwerk >> Algemeen veldwerk

Algemene informatie over veldwerk

Leerlingen gaan met de Stichting Veldstudie enthousiast de natuur ontdekken. Voor iedere doelgroep maakt de Stichting Veldstudie veldwerkprogramma's op maat. Een programma wordt altijd opgesteld in overleg met de docenten van de school en wordt zo afgestemd op het niveau en de leerwensen van de leerlingen. Educatief medewerkers van de stichting begeleiden de projecten en zijn merendeels leraar biologie of aardrijkskunde en deskundig op het gebied van natuur- en milieueducatie en begeleiding van projecten. Zij worden geassisteerd door stagiairs van lerarenopleidingen en universiteiten. De Stichting voert samen met GeoFort een combi programma uit.

Voor de basisschool en de onderbouw van het VO is er veel ruimte voor beleving, spel en avontuur. Voor basisscholen kunnen ook projecten in het kader van de Brede School, voorjaars- of najaarsnatuurlessen, door medewerkers in de klas en op het schoolplein verzorgd worden.

Voor de bovenbouw van het VO (vmbo, havo en vwo) is er in de programma's veel aandacht voor vaardigheden met veldwerktechnieken, met het uitvoeren van onderzoek en met het geven van presentaties.

Voor MBO en HBO (bijvoorbeeld Pabo's en Lerarenopleidingen) zijn er programma's waarin veel aandacht besteed wordt aan de didactiek van veldwerk. Wat zijn de verschillende werkvormen en hoe zit het met de voor- en nadelen daarvan? Waar moet een leraar op letten als men met een groep leerlingen naar buiten wil gaan? Hoe zet je een programma in elkaar dat voldoet aan de leerwensen of het curriculum?

Voor de leerlingen wordt in een programma voldoende tijd ingeroosterd voor spel, sport en creatieve onderdelen, dit alles in overleg met de docenten. Desgewenst ontwikkelt de stichting ook veldwerkprojecten in de nabijheid van de school. Ook wordt jaarlijks nieuwe determinatiekaarten, techniekkaarten en informatieve brochures uitgegeven.


Top